La Siesta

Čas na siestu a šálek čaje

Nyní je ten správný čas na siestu a šálek dobrého čaje. Vychutnejte si ho v klidu a po malých doušcích. Tím, že nebudete dělat nic, pomůžete dnešnímu světu nejvíc.

Inspirovat se můžete povídkou od buddhistického mnicha Ajahna Brahma, která se na dnešní dny, kdy svět znehybněla pandemie koronaviru, dobře hodí.

Tak tedy: Mladý britský voják kdesi v barmské džungli zaslechl, jak průzkumná hlídka předává kapitánovi jeho oddílu špatné zprávy. Jejich malá skupina zakopla o značně početné japonské jednotky. Přesila byla obrovská, takže byli zcela obklíčeni a odříznuti od ostatních.

Mladý voják se vyděsil a pomalu se začínal připravovat na smrt. Očekával, že kapitán poručí družstvu, aby se z obklíčení probojovali – akce je přece to jediné správné a možné řešení, ne? Nikoli však kapitán. Nařídil svým mužům, aby zůstali tam, kde jsou, usadili se a udělali si šálek čaje. Koneckonců, byla to přece britská armáda.

Mladému vojákovi připadalo, že jeho velící důstojník zešílel. Jak někdo může myslet na čaj, když je obklíčen nepřáteli, nemá kudy uniknout a smrt je nablízku? Ale rozkazy se musí poslouchat, a tak si udělali šálek čaje, poslední, jak se domnívali.

Než však jejich poklidný čajový obřad mohl skončit, nepřátelské jednotky se přesunuly a ústupová cesta byla volná. Všichni z té situace tenkrát bezpečně vyvázli, proto mohl voják mnichovi svůj příběh později vyprávět.

Moudrost kapitána zachránila život mladému muži nejen tenkrát v Barmě, ale i později v jeho životě. Pokaždé, když se ocitl v bezvýchodné situaci, prostě se posadil a udělal si šálek čaje. Bez oné zkušenosti z barmské džungle by se patrně pokoušel z takových situací dostat za každou cenu, což by nepochybně věci jen zhoršilo.

Svět se neustále mění. Život je neustálý proud. Když se nedá dělat nic, tak nic nedělejte. Dejte si siestu, naberte síly a počkejte, až přijde ta správná chvíle. Vypadá to samozřejmě, ale někdy vám to může zachránit život.

Z knihy: Ajahn Brahm; Kráva, která plakala a jiné buddhistické příběhy o štěstí

Závěsná houpací sedačka pro stav bez tíže

Pro klidné dny doporučujeme prostornou houpací sedačku Habana Comfort z hebké organické bavlny, v které vydržíte relaxovat celé hodiny. K vašemu pocitu beztíže přispěje i fakt, že byla vyrobena způsobem přívětivým k lidem i přírodě. Její velkorysé rozměry (180 cm na délku) zvou k odpočinku vsedě i vleže.

 

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality