La Siesta

Vyměňte židli za houpačku. Statické sezení škodí podobně jako kouření

Houpací sítě a sedačky La Siesta získaly pečeť kvality "Moving Innovation", kterou uděluje německý Institut pro vzdělávání a výzkum v oblasti pohybu (InBuB). Podle zakladatele institutu profesora Haralda Langeho je načase vyměnit statické sezení, které nám škodí podobně jako kouření, za dynamické, a vnést tak do dnešní sedavé doby více hravosti a potěšení.

Obrázek
Houpací sítě a sedačky La Siesta vám do života vnesou více hravosti i potěšení.

Dynamické sezení snižuje únavu

Dynamické sezení (například v houpací sedačce) snižuje pracovní únavu, zlepšuje koncentraci, produktivitu a výkonnost. V závěsné sedačce jsou totiž svaly našeho těla, ve snaze vyrovnat pohyb sedačky, neustále aktivovány. Do činnosti je uvádí každý náš nádech či drobná změna polohy. Se závěsnou sedačkou jsme tak v dokonalé resonanci – ona odpovídá na náš pohyb a my na její.

Díky nepřetržité činnosti svalů se nám zvyšuje oběh krve, a tím i zásobování těla kyslíkem a živinami, které jsou nezbytné pro správnou funkci všech orgánů.

Obrázek
Rytmický houpavý pohyb má také pozitivní vliv na náš nervový systém a psychickou pohodu.

Statické sezení zkracuje život

Naopak dlouhodobé sezení je podle nedávných vědeckých studií podobně nebezpečné jako kouření. WHO ho označila za 4. největšího zabijáka a uvádí, že pokud denně sedíte déle než tři hodiny, zkracujete si život v průměru o 2 roky.

Dlouhodobé sezení totiž zpomaluje metabolismus, snižuje průtok krve i mízy a tělu se nedostává potřebná energie pro zabezpečení svojí správné funkce. Hrozí nám nadváha, křečové žíly, infarkt, cukrovka, hemoroidy, poruchy trávení apod. Nečinnost také způsobuje ubývání svalové hmoty a zkracování svalů, které vede ke svalovým disbalancím a bolestem pohybového aparátu.

Každou půlhodinu vstaňte

Další studie z Kolumbijské univerzity ukazuje, že nezáleží jen na celkové době, kterou strávíme denně usazeni před počítačem, za volantem, či před televizí, ale i na délce jednotlivých intervalů.

Čím častěji se zvednete ze židle, tím lépe pro vaše zdraví. Nejlépe se totiž vedlo těm účastníkům studie, kteří v kuse neseděli déle než 30 minut. Ti, kteří vsedě trávili 60 – 90 minut bez přerušení po více než 12 hodin denně, měli riziko předčasného úmrtí až dvojnásobné.

Tyto výsledky potvrzuje i kniha Sitting Kills, Moving Heals (Sezení zabíjí, pohyb uzdravuje) od bývalé ředitelky oddělení Life Sciences NASA, která měla na starosti zdraví astronautů.

Podle ní každodenní drobné pohyby, jako je přenášení váhy, vstávání či protahování, vygenerují za den mnohem více vitální energie, než jedno intenzivní cvičení v délce 30 minut. Proto jsou časté změny polohy, obyčejná chůze či protahování pro udržení našeho zdraví nejzásadnější.

Střídejte místa i polohy

Abychom zůstali po většinu dne fyzicky i mentálně svěží, potřebujeme udržet tělo v chodu. Ideální je, když kromě klasické židle máme k dispozici i houpací závěsnou sedačku a pravidelně je střídáme.

Obrázek
Jedna hodina cvičení nedokáže spravit osm hodin sezení na židli, protože “nečinnost“ zásadně ovlivňuje náš metabolismus, který se už po 30 minutách na židli zpomalí až o 90 procent.

Vyzkoušejte Power Nap

V houpací sedačce třeba můžete vyřizovat telefony, diskutovat s kolegy apod. Google, Nike, Facebook a další chytré společnosti už to pochopily a produktivitu a spokojenost svých zaměstnanců zvyšují různorodým pracovním prostředím.

Nechybí v něm ani místa, kde si po obědě můžete dát šlofíka, kterého v anglicky mluvících zemích přejmenovali na „power nap“. Ten totiž podle neurovědce profesora M. Walkera z university v Berkely osvěžuje, povzbuzuje kreativní myšlení a také snižuje absence zaměstnanců.

Nechte se inspirovat a vylepšete si svoje pracovní prostředí tak, aby více prospívalo vašemu zdraví a přirozeným potřebám lidského těla.

Obrázek
Rozmanitý pohyb je nezbytným předpokladem pro zdravý vývoj dětí, a to nejen po fyzické či psychické stránce, ale také po té intelektuální. Mozek totiž musí při pohybu zpracovávat velké množství informací a vytvářet nové neuronové spoje, a tím jeho kapacita roste. Ne nadarmo získaly produkty La Siesta v roce 2020 pečeť kvality „Movement Innovation“ .

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality