La Siesta

Mindfulness a interocepce. Dvě cesty, jak se zhoupnout do pohody

Toužíte po doživotní rentě, nebo snad po nové kabelce od Gucciho, diplomu z Oxfordu, šťastné rodině či závratné hudební kariéře? Nic z toho nemá v moci vás učinit šťastnými. Nejnovější výzkumy ukazují, že cesta k naplněnému a šťastnému životu vede přes interocepci a mindfulness - přes umění vnímat svoje tělo a vaše reakce na bezprostřední okolí.

Jak se to dělá? Pojďme to hned vyzkoušet. Zatímco pokračujete ve čtení, několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Pak svou pozornost zaměřte na nejvzdálenější zvuky, které k vám přicházejí z okolí, postupně se soustřeďujte na ty bližší a bližší, až uslyšíte tlukot vašeho vlastního srdce. Odtud přeneste svou pozornost na místa, kde se vaše tělo dotýká podložky, na které sedíte. Vnímejte jeho váhu, napětí ve svalech, to, zda je vám teplo nebo zima, a poté věnujte pozornost jedné určité části. Začněte třeba dlaní. Je teplá? Cítíte jemný tlak krve protékající v cévách? Povedlo se vám to? Bylo to příjemné? Možná že ano, ale ptáte se, k čemu vám to bude?

Psycholog Alan Fogel vysvětluje: „Navážete intimnější vztah sami se sebou, budete klidnější, vnímavější k sobě i druhým. Myšlenky utichnou (beztak se vám hlavou stále dokola honí ty samé - podle výzkumů mozku je to až 95 procent) a svět se vám bude zdát o trochu skutečnější a bezpečnější.“

V běžném životě nás přemíra vnějších podnětů neustále drží v mentální rovině, reagujete na to, co se děje, na to, co bylo nebo bude. Přenesení pozornosti do těla vám pomůže z tohoto bludného kruhu vystoupit. V takové chvíli pocítíte, že základem vaší existence je samotné bytí, a nikoli myšlení.“

Chce to ale trochu tréninku. Neuronová vlákna přenášející impulsy z těla jsou totiž pomalejší než ty přenášející vzruchy z venku. To má svůj původ v evoluci, kdy venku číhala spousta nebezpečí, na které člověk musel bezprostředně reagovat.

Pro začátek bude proto nejlepší, když si najdete pohodlné a klidné místo, kde se interocepci či mindfulness můžete věnovat. Houpací sedačka nebo síť, v níž můžete své tělo nechat pohodlně spočinout a která vám pomůže odstřihnout se od ruchů světa, jsou pro tuto zdraví prospívající činnost ideální. Tak hodně štěstí!

Inspirováno knihou Alan Fogel Body Sence (Smysl těla)

Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality