La Siesta

Terapie houpáním aneb hamaky pro Benediktus

„Na všechny návrhy, na každou otázku má jedinou odpověď: ‚ Jó!‘ K tomu přidá velký úsměv a možná vás i obejme. Tak jako mě, když jsem začala pracovat pro Benediktus,“ popisuje své první setkání s Jirkou fundraiserka Radka Soukalová. Také Dan se evidentně rád vítá s návštěvníky, hned nás bere za ruku a vede dál do domu - bývalé fary na Modletíně, která dnes slouží jako druhý domov pro lidi s mentálním postižením.

Houpací závěsná křesla pomáhají

Citlivě zrekonstruovaná fara obklopená překrásnou venkovskou zahradou slouží jako chráněné bydlení a také jako zázemí pro Centrum denních služeb a Sociálně terapeutické dílny spolku ARCHA Benediktus. O všechny se tu starají s velkou láskou a respektem. Prostřednictvím života v komunitě tu každý z nich nachází své místo a uplatnění.

„Občas je tu velmi živo, obzvláště když se na bývalé Faře sejdeme všichni,“ říká Radka Soukalová, která nás po Modletíně provází. Najít chvilku klidu nám tu pomáhají houpací sítě. Za ně vám moc děkujeme. Kromě toho, že se v nich dobře odpočívá, působí také terapeuticky. Například Láďa, který se snadno rozruší, v houpačce rychle získá zpět svůj klid a dobré rozpoložení.

Nejvíc se nám osvědčila prostorná hamaka, kterou máme zavěšenou v dřevěném stojanu přímo na terase. Její blahodárné účinky objevili i asistenti, kteří si v ní rychle dobíjejí baterky.“

Modletínští si chválí i další sítě a sedačky rozvěšené mezi stromy v zahradě, jsou totiž voděodolné a nenáročné na údržbu. Venku vydrží celé léto a nemusí se před každým deštěm uklízet

Houpací sítě pomáhají

Terapie houpáním

Terapeutické účinky houpacích sítí mají svoji fyziologickou podstatu. Houpání totiž aktivuje centrum rovnováhy, které stimuluje produkci dopaminu a dalších obšťastňujících látek navozujících pocity klidu a pohody.

Podvědomě to známe všichni z doby, kdy jsme se vznášeli v plodové vodě, nebo se konejšili v maminčině náruči. Rytmické pohyby také vypínají levou logickou hemisféru a uvádějí do činnosti hemisféru pravou spojovanou s emocemi, intuicí a kreativitou. Možná proto mají lidé z komunity tolik nápadů, jak svou bohulibou činnost rozšířit.

Terapie houpáním

Nová lůžka a relaxační zóna

„Zanedlouho dokončíme rekonstrukci bývalých lázní – dalšího objektu na Modletíně, v němž chystáme nové společenské prostory, terapeutický atelier, relaxační zónu se sítěmi a pokoje pro asistenty a dobrovolníky. Ti k nám jezdí z celého světa. Před osmi lety na Modletín zavítala parta asi 40 Francouzů ze sdružení Archa, kteří nám tu za 3 týdny postavili sušírnu ovoce. Díky tomu si teď můžeme přivydělávat výrobou křížal,“ nadšeně vypráví Radka Soukalová a jedním dechem dodává:

„Chtěli bychom tu zprovoznit malou pekárnu, pěstovat a sušit bylinky, zvelebit ovocný sad a v budoucnu možná i obnovit vodní zdroj, který využívaly lázně, jež tu byly v 18. a 19. století. Nápadů, jak si přivydělávat máme opravdu hodně. Všechno má ale svůj čas. Zatím nám v samofinancování pomáhá pronájem malé roubenky.“

Do roubenky v srdci Železných hor si můžete přijet odpočinout i vy. Setkání s Modletínskými je vskutku inspirativním a nezapomenutelným zážitkem. Více informací o komunitě, možnostech ubytování či o tom, jak pomoci, najdete na www.benediktus.org.

Relaxační koutek v houpací síti


Proč si vybrat houpací síť La Siesta?
30 let na trhu 30 let
na trhu
Férový obchod Férový
obchod
Udržitelná výroba Udržitelná
výroba
Vysoký podíl ruční práce Vysoký podíl
ruční práce
Certifikace bezpečnosti a kvality Certifikace
bezpečnosti a kvality